Mijn favorieten

Hoe koop ik een huis


De huizenmarkt trekt weer aan. Wie nu zijn slag wil slaan op de woningmarkt, dient zich echter goed voor te bereiden. Waar moet u allemaal op letten bij het kopen van uw nieuwe woning? In 7 stappen helpen wij u op weg…

Stap 1: Oriëntatie

Ga bij uzelf na wat voor woning u zoekt en in welke omgeving. Aan welke eisen moet de woning voldoen? Welke faciliteiten, denk bijvoorbeeld aan scholen en winkels, wilt u in de buurt? Vergelijk meerdere woningen met elkaar en kijk verder dan alleen de inrichting (dit laat de verkoper namelijk niet achter).

Voldoet een bepaalde woning niet direct aan uw woonwens? Wellicht voldoet deze dat wel na een (kleine) verbouwing. Of wellicht moeten u uw woonwensen iets bijstellen.

Weet u totaal niet in welke prijsklasse u uw nieuwe woning moet zoeken of wilt u hulp met het zoeken? Vraag advies bij een aankoopmakelaar. Hij kan u hierin adviseren.

Ralf Hoeijmakers is onze beëdigde NVM-makelaar en kan als aankoopmakelaar voor u optreden bij aankoop van uw nieuwe woning. Zie verder onder Aankoopbegeleiding.

Stap 2: De eerste bezichtiging

Wanneer u een woning heeft gezien dat uw nieuwe woning zou kunnen worden, dan kunt u de woning bezichtigen. Deze bezichtiging kunt u zelf regelen of laat u een aankoopmakelaar voor u doen.

Tijdens de eerste bezichtiging neemt u ruim de tijd. Zorg dat u een goede indruk krijgt van de woning, maar ook van de omgeving. Let op: de makelaar welke u de woning laat zien (waar de woning te koop is), is de verkopende makelaar en behartigt de belangen van de verkoper.

Wij adviseren u om tijdens een bezichtiging een NVM-aankoopmakelaar mee te nemen. Een aankoopmakelaar behartigt namelijk úw belangen. Door zijn kennis en ervaring let hij op de onderhoudstoestand van de woningen en attendeert hij u op eventuele gebreken, welke u zelf nog niet had gezien.

Stap 3: Eventueel extra onderzoek / vervolgtraject

Wanneer u het gevoel heeft de woning te hebben gevonden waar u naar op zoek bent, start het vervolgtraject.

U gaat voor de tweede maal de woning bezichtigen. De eerste bezichtiging gaat met name om de eerste indruk en het gevoel. Bij een tweede bezichtiging wordt concreter ingegaan op de onderhoudstoestand en eventuele gebreken. De aankoopmakelaar begeleidt u hierin weer verder. Mocht u van plan zijn om de woning te gaan verbouwen, dan adviseren wij u om een bouwkundige mee te nemen.

Wij adviseren u om de tweede bezichtiging op een ander tijdstip te doen dan de eerste bezichtiging. Het lichtinval van de woning kan ineens totaal anders zijn of de straat staat ineens volledig vol geparkeerd. Is de woning dan nog steeds waar u naar op zoek bent?

Wellicht zijn er tijdens de eerste bezichtiging wat zaken geconstateerd waar u extra onderzoek naar wilt doen of meer zekerheid over wilt hebben. U kunt bijvoorbeeld denken aan een energielabel, bestemmingplan of onduidelijkheid met betrekking omtrent het kadastrale oppervlak. Ook hier adviseert de aankoopmakelaar u weer wat te doen.

Stap 4: De onderhandeling

Wanneer u na de tweede bezichtiging zeker weet dat u de woning wilt gaan kopen, beginnen de onderhandelingen met de verkoper. Ook hierin speelt de aankoopmakelaar een belangrijke rol. Hij weet namelijk precies hoe de markt op dit moment zich ontwikkelt en weet wat de juiste prijs voor de woning is.

U overlegt samen met de aankoopmakelaar welk bod u gaat uitbrengen. Ook worden de zogenoemde ‘ontbindende voorwaarden’ met u besproken. Dit zijn voorwaarden die in een koopovereenkomst worden opgenomen waardoor de koopovereenkomst kan worden ontbonden na het tekenen van de overeenkomst. Te denken valt aan de hypotheek welke u nog moet regelen of dat u uw huidige woning eerst verkocht wilt hebben.

De aankoopmakelaar brengt dit bod en de voorwaarden over naar de verkoopmakelaar, welke weer met de verkopers overlegt. Het is mogelijk dat de verkoper direct accoord gaat, maar het komt vaak voor dat zij een tegenbod uitbrengen. De aankoopmakelaar adviseert u wat vervolgens te doen. De onderhandelingen blijven over en weer gaan totdat er een overeenstemming is bereikt.

Stap 5: Ondertekening koopovereenkomst

Wanneer u met de verkoper (via de makelaars) tot overeenstemming bent gekomen, wordt een voorlopige koopovereenkomst opgesteld door de verkoopmakelaar. Uw aankoopmakelaar controleert deze koopovereenkomst op onjuistheden, maar wij adviseren u deze zelf ook door te nemen.

Vervolgens wordt een afspraak ingepland om de definitieve koopovereenkomst te tekenen. Tijdens deze afspraak wordt nogmaals de koopovereenkomst doorgenomen en vervolgens ondertekend. U heeft vervolgens drie dagen bedenktijd om af te zien van de aankoop. Na deze termijn kunt u niet meer afzien van de aankoop, met uitzondering van de afspraken in de ontbindende voorwaarden.

Stap 6: Financiering

Zodra het bod en de voorwaarden zijn geaccepteerd door de verkoper, is het aan te raden om te gaan oriënteren voor de financiering. Vaak wordt hiervoor een hypotheek afgesloten. Uw aankoopmakelaar kan hierin u adviseren.

Ook al zijn wij de verkopende makelaar en behartigen wij de belangen van de verkoper, het is wel mogelijk om uw Hypotheek via ons te regelen. Dit staat namelijk los van de makelaardij. Houd rekening met eventuele taxatiekosten en advieskosten, welke in rekening worden gebracht om de hypotheek te kunnen regelen.

Stap 7: Notaris

U heeft met de verkoper een datum afgesproken dat u eigenaar van de nieuwe woning wordt. Dit noemt men de ‘akte van levering’ of ‘passeerdatum’. Enkele dagen voorafgaand aan deze dag ontvangt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Uw aankoopmakelaar en uzelf controleren deze documenten op onjuistheden. Tevens inspecteert u samen met uw aankoopmakelaar nogmaals de woning, of deze nog in de staat is waarvoor u heeft onderhandeld.

Vervolgens tekent u de akte van levering en bent u de nieuwe eigenaar van de woning!

Weet u wat u allemaal moet regelen voordat u gaat verhuizen? Wij hebben een handige Checklist voor u opgesteld.