Mijn favorieten

Hoe verkoop ik een huis


Bent u van plan uw woning te verkopen? Wij zijn u graag van dienst!

Het verkopen van een huis is omgeven met onzekerheden. De emotionele betrokkenheid van uw eigen woonsituatie is immers groot en het gaat om een groot bedrag. Niet alleen vraagt u zich af wat een goede vraagprijs voor uw woning is, maar wilt u ook ondersteuning met betrekking tot de presentatie van uw woning, de onderhandelingen en/of het opstellen van de koopovereenkomst. Waar moet u op letten bij de verkoop van uw woning? In 5 stappen helpen wij u op weg.

Stap 1: Oriënterend gesprek / opstart verkoop

Een goede vraagprijs voor uw woning is erg belangrijk. Een potentiële koper kan door een goede vraagprijs geïnteresseerd zijn in uw woning; bij een te hoge of te lage vraagprijs kan deze persoon totaal geen interesse hebben. Maar wat is een goede vraagprijs?

U kunt in uw omgeving uw woning met soortgelijke woningen vergelijken, maar vaak wijken die woningen toch op één of meerdere punten af van uw eigen woning. Het bepalen van een vraagprijs is hierdoor erg lastig door uzelf te bepalen.

Niet alleen het bepalen van een goede vraagprijs is belangrijk, ook de presentatie van uw woning, onderhandelingen en andere zaken, zoals het energielabel en het opstellen van een koopovereenkomst, zijn zaken die zich vaak op onbekend terrein bevinden.

Daarom adviseren wij u om uw woning te verkopen, met behulp van een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar begeleidt u in de verkoop van uw woning tijdens het gehele proces. Uw belangen staan hierbij centraal. Onze makelaar Ralf Hoeijmakers kan voor u als verkoopmakelaar optreden.

In een vrijblijvend gesprek bij u thuis nemen wij alle stappen in het verkoopproces met u door. Wij bespreken onder andere met u welke prijs uw woning zou kunnen opbrengen, bepalen met u de vraagprijs en overleggen met u welke strategie er gevolgd gaat worden met betrekking tot de verkoop. Voor iedereen is het proces verschillend.

Wij besteden tevens uitgebreid aandacht aan de presentatie van uw woning. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden met betrekking tot de marketing: hoe gaan wij u woning in de markt zetten zodat juist úw woning opvalt tussen het ruime woningaanbod. Wij volgen de laatste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media, QR-codes en internet zodat we er alles aan kunnen doen om u woning voorspoedig te verkopen. Uw woning wordt onder ander gepubliceerd op Funda en op onze eigen website.

Stap 2: De bezichtiging

Wanneer een potentiële koper geïnteresseerd is in uw woning en er een bezichtiging plaatsvindt, verzorgen wij de bezichtiging. U mag op dat moment aanwezig zijn, maar u mag ook de woning verlaten. Uit ervaring weten wij wanneer u niet aanwezig bent, de potentiële koper vaak meer vragen stelt en zich meer op zijn/haar gemak voelt. Het is mogelijk dat een aankoopmakelaar met de potentiële koper meekomt. Zoals wij namens u de belangen behartigen, zal de aankoopmakelaar dit voor de potentiële koper doen.

Wij adviseren u om voorafgaand aan de bezichtiging ervoor te zorgen dat uw woning netjes en uitnodigend is. Probeer kleine mankementen, zoals een lekkende kraam, te verhelpen en zorg dat alles opgeruimd is (ook de tuin). Ook net voorafgaand aan de bezichtiging de woning een half uur goed te luchten of een leuk bosje bloemen op tafel zorgt voor een goede indruk.

Bedenk hoe u zelf de woning zou willen zien als u zelf de potentiële koper zou zijn. Mocht u advies hieromtrent willen, dan kan de verkoopmakelaar u hierin adviseren of u kunt een verkoopstylist inschakelen.

Na de bezichtiging informeert de verkoopmakelaar u hoe de bezichtiging is verlopen.

Tweede bezichtiging

Wanneer een potentiële koper zeer geïnteresseerd is uw woning, wordt vaak de woning nogmaals (of nog een derde maal) bezocht. Het is mogelijk dat er tijdens deze bezichtiging meerdere personen met de potentiële koper en de aankoopmakelaar meekomen. Te denken valt aan de partner, ouders of een bouwkundige.

Stap 3: de onderhandelingen

Wanneer een potentiële koper uw woning wilt gaan kopen, brengt hij een openingsbod uit via uw verkoopmakelaar. Dit brengt hij zelf uit of de aankoopmakelaar, als deze is ingeschakeld. Bij dit openingsbod wordt tevens gesproken over ‘ontbindende voorwaarden’. Dit zijn voorwaarden die in een koopovereenkomst worden opgenomen waardoor de koopovereenkomst kan worden ontbonden na het tekenen van de overeenkomst. Te denken valt aan de hypotheek welke u nog moet regelen of dat u uw huidige woning eerst verkocht wilt hebben.

Uw verkoopmakelaar bespreekt met u dit bod en de voorwaarden. U kunt hiermee accoord gaan, maar u kunt ook een tegenbod uitbrengen. Uw verkoopmakelaar adviseert u wat te doen, maar de beslissing maakt u zelf. Het is immers uw woning. De onderhandelingen blijven over en weer gaan totdat er een overeenstemming is bereikt.

Stap 4: Ondertekening koopovereenkomst

Wanneer u (via de makelaars) tot overeenstemming bent gekomen, wordt een voorlopige koopovereenkomst opgesteld. Uw verkoopmakelaar maakt deze op, laat u deze controleren en zendt deze door naar de koper.

Vervolgens wordt een afspraak ingepland om de definitieve koopovereenkomst te tekenen. Tijdens deze afspraak wordt nogmaals de koopovereenkomst doorgenomen en vervolgens ondertekend. U heeft vervolgens drie dagen bedenktijd om af te zien van de verkoop. Na deze termijn kan er niet meer worden afgezien van de verkoop, met uitzondering van de afspraken in de ontbindende voorwaarden.

Stap 5: Notaris

U heeft met de koper een datum afgesproken wanneer de koper de nieuwe eigenaar gaat worden. Deze datum noemt men de ‘akte van levering’ of ‘passeerdatum’. Enkele dagen voorafgaand aan deze dag ontvangt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Uw verkoopmakelaar en uzelf controleren deze documenten op onjuistheden.

Vervolgens tekent u de akte van levering en heeft u uw woning officieel verkocht. De notaris regelt dan de afrekening van de zakelijke lasten, zoals de onroerende zaakbelasting en het waterschap, en regelt de aflossing van de eventueel lopende hypotheek.

Weet u wat u allemaal moet regelen voordat u gaat verhuizen? Wij hebben een handige Checklist voor u opgesteld.