Mijn favorieten

Aflossingsvrije hypotheek steeds minder interessant

Minder voordelig

Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek lost u, zoals de naam al doet vermoeden, niet af op de hypotheek. Echter, hebt u bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat maakt de hypotheek al een stuk minder interessant. Nu blijkt ook nog dat deze vorm een stuk minder voordelig is dan zijn lineaire of annuïteiten broertje.

Niet zozeer omdat de rentes van de aflossingsvrije hypotheek enorm zijn gestegen, die blijven opmerkelijk genoeg zelfs nagenoeg gelijk. Het zit hem in het feit dat de rentes van de varianten waarop afgelost moet worden wél weer verder naar beneden gaan. Hierdoor wordt het verschil tussen de aflossingsvrije hypotheek en de hypotheek met aflossing steeds groter en dus minder interessant.

Risico’s

Dit doen banken niet zonder reden. Een aflossingsvrije hypotheek is namelijk niet zonder risico’s. De kans bestaat dat een hypotheek, aan het eind van de looptijd, niet kan worden afgelost. Dan zult u een nieuwe hypotheek moeten nemen om de oude te kunnen aflossen. Hebt u al 30 jaar een hypotheek, dan komt u direct niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek, waardoor uw lasten stijgen. Indien u de pensioengerechtigde leeftijd (bijna) hebt bereikt, kunnen banken er zelfs voor kiezen geen hypotheek meer te verstrekken voor het huis waarin u nu woont. Omdat u pensioeninkomen bijvoorbeeld niet toereikend is. Met alle gevolgen van dien.

Substantiële jaarbedragen

Over welke bedragen praten we nu eigenlijk? Is het tientjes werk, of gaat het om substantiële jaarbedragen? Uiteraard ligt het eraan hoe lang u de hypotheek vastzet. Gaan we uit van een rentevaste periode van 10 jaar dan is het verschil tussen een aflossingsvrije en een lineaire hypotheek tussen de 0,20 en 0,40 procent. Op een gemiddelde hypotheek van 250.000 euro scheelt dat al snel zo’n 1000 euro op jaarbasis. Zet u de hypotheek vast voor 20 jaar, dan kan dit verschil zelfs oplopen tot 0,85 procent. Dit scheelt op jaarbasis ruim 2000 euro. Verspreid over 20 jaar is dit 42.500 euro. Het gaat dus om substantiële bedragen.

Kiezen voor de aflossingsvrije variant bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het minst interessant, omdat daarbij ook het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt. Nog los van de hogere lasten. Bent u nu in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek en gaat u deze verlengen, dan loont het de moeite een rekeningsom voor uzelf te maken om er zeker van te zijn dat u er ook in de toekomst nog voordeel uithaalt.

Bron: Makelmail